sobota, 6 kwietnia 2013

wiosennie

Wiem,ze od dawna nie pisałam, ale skupiłam sie na świętowaniu wraz z bliskimi z dala od internetu. Dziś jednak postanowiłam do sieci włączyć się ponownie, by przekazać wam dobrą nowinę: wiosna niebawem:)) I w związku z tym zaczęłam ją celebrować ... kulinarnie:) Na obrazku powyżej zupa jarzynowa klasyczna, znaleziona w książce z przepisami: Kuchnia Polska. Ponizej przepis:)

składniki:udko kurczaka
3 ziemniaki
pół kalafiora
pół brokułu
2 marchwie
1 duża cukinia
sól
pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
śmietana do zabielenia

sposób wykonania
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową. Gotować tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyciągnąć udko, usunąć kości, a mięso pokroić na kawałeczki. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną, pokrojoną w talarki marchewkę. Pozostałe warzywa umyć. Kalafior podzielić na mniejsze części. Z cukinii usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałeczki( nie obierać ze skórki). Gdy ziemniaki i marchewka zaczną robić się miękkie, dodać pozostałe warzywa i 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Zupę gotować jeszcze 5-10 minut, pod koniec doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zabielić śmietaną.

Smacznego:)))

Póki co na razie się nie rozwodzę tematycznie, bo... czytam:)) Poświęcam się lekturze: "Boskich sekretów siostrzanego stowarzyszenia Ya-Ya"  Rebeci Wells i "Poznaj swój głos" Anety Łastik-obie polecam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz